Моето Албанско Трилече

Sonya SimeonovaSonya Simeonova
Новак
51198
Моето Албанско Трилече
Снимка: Sonya Simeonova
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"Повода го създайте вие, от нас имате десерта - албанско трилече за всеки ден"

Необходими продукти

  • блат
  • брашно - 1 ч.ч.
  • яйца - 4 броя
  • сол - 1 щипка
  • бакпулвер - 1 пакет
  • захар - 0.5 ч.ч.
  • глазура
  • сметана - 60 мл течна
  • масло - 2 с.л.
  • захар - 4 с.л.
  • напояване
  • козе мляко - 250 мл
  • прясно мляко - 250 мл
  • пудра захар - 2 с.л.
  • кондензирано мляко - 250 мл (неподсладено)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо отделете белтъците от жълтъците.

Разбийте белтъците заедно със солта и захарта (прибавяйте я постепенно) до получаване на гъст бял крем. Един по един добавете жълтъците, като разбивате след всеки жълтък.

Пресейте брашното заедно с бакпулвера и го сипете към яйчената смес. Бъркайте внимателно с шпатула в посока отдолу нагоре и отвън навътре, за да не спаднат белтъците.

Сложете хартия за печене в тавата и разстелете сместа. Загрейте фурната на 170 градуса и изпечете блата до готовност - около 30-35 минути.

Извадете и внимателно отлепете хартията. Охладете блата върху решетка, след което отново го върнете в тавата за печене. Надупчете го на няколко места с шишче или вилица.

Затоплете леко прясното краве мляко и разтопете в него пудрата захар. Прибавете и другите млека - козе и кондензирано, разбъркайте и залейте равномерно блата.

Смесете маслото и захарта и ги разтопете на слаб огън до получаване на хубав карамел. Свалете от колона и прибавете сметаната, бъркайки непрекъснато. Ако видите, че сместа се втвърдява, върнете я за малко на огъня.

Залейте сладкиша с карамелената глазура и го оставете да се охлади на стайна температура. След това приберете в хладилник и след няколко часа извадете и сервирайте карамелената торта.

Моето Албанско Трилече е много вкусно, опитайте!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: