Начин на приготвяне
1. Излишната мазнина от патешките гърди се изрязва и се прави прорез по дължината на месото, за да се получи джоб, който ще бъде напълнен с плънка.
2. За плънката се нарязват на ситно стръкчетата свеж розмарина, скилидката чесън, настъргва се кората от един лимон, добавя се към сместа сиренето пармезан, добавя се черен пипер и малко сол и се разбърква.
С получената плънка се пълнят патешките гърди и отворът са защипва с клечки за зъби, за да не излезе плънката.
Посоляват се леко всички руладини със сол и черен пипер. И се оставят получените патешки рулца настрани, за да се овкусят и месото да си почине на стайна температура, за да не се свие при термичната обработка.
3. През това време може да приготвите сос:
Лукът и чесънът се обелват и нарязват на ситно.
Зелената чушката се почиства от семенцата и също се нарязва на малки кубчета.
Прехвърлят се в тиган със загрятото масло и се запържват до омекването на зеленчуците.
Добавя се брашното и щом се позапържи, се слагат мед и бяло вино.
Налива се пилешкият бульон, поръсва се с мащерка и се оставя на намалена температура на котлона още няколко минути, докато сосът се сгъсти. Поръсва се на вкус със сол и черен пипер.
4. Включете фурната на 200 градуса, за да се загрее предварително.
5. Поставете руладините от патешко магре с кожата надолу в студен тиган, след което увеличете температурата на котлона.
Дръжте месото, докато мазнината се стопи (около 5 минути), след което обърнете на другата страна и запечете за още 1-2 минути.
6. Прехвърлете патешките руладини в алуминиево фолио, оформете пакетчета и ги сложете в тавичка във фурната за 6-7 минути.
7. Извадете всички вкусни рулца от фурната и оставете месото да си почине, преди да го нарежете.
8. Оформете порции, като нарежете всяко руло от патешко магре на филийки и го гарнирате със сос. Поднесете като ястие за Свети Валентин или по друг специален повод.
Добър апетит!