Начин на приготвяне
1. Накълцайте чесъна и обеления корен от джинджифил на ситно. Смесете с портокаловия сок, водата, с рабито в нея нишесте, виното, балсамов оцет и соевия сос. Сварете на умерен огън до сгъстяване на сосчето, около 8-10 минути.
2. Направете прорези по кожата на патешките магрета без да стигате до месото. Натъркайте с черен пипер и листенцата от едната клонка розмарин. Сол втрийте само от страната на кожата.
3. Запечатайте магретата на силен огън - първо откъм кожата, без да слагате мазнина.
Ако се отделя твърде много патешка мас, отбирайте с лъжица, за да не загаря.
Запечатайте гърдите и от другата страна за по-кратко време. Общото време е около 5 минути, като трябва да се получи хубава коричка, която да задържи соковете на месото.
4. Загрейте си предварително фурната до 200 градуса, докато се запечатват магретата на тигана.
Застелете тавичка с хартия за печене или алуминиево фолио.
Сипете малко от отделената патешка мас, наредете шайби портокал и върху тях от соса. Отгоре сложете магретата, клонка розмарин по желание, още от маста, и покрийте със фолио.
5. Печете във фурната толкова, колкото обичате да е степента на готовност на месото - от 12 до 18-20 минути, но имайте предвид, че по-дългият престой във фурната би могъл да изсуши патешкото.
6. Сервирайте магрето с още от останалия ви сос.
Преди да нарежете, изчакайте няколко минути, за да улегнат соковете на месцето.
Добър апетит!
Патешкото магре с портокали е готово.