Начин на приготвяне
Измийте и поставете картофите в тенджера с студена и подсолена вода, варите до готовност за около 20 минути.
Обелете и намачкайте картофите много добре, добавете маслото и горещото прясно мляко при непрекъснато бъркане, ако е нужно посолете.
В намаслена тава, разпределете картофеното пюре и с лъжица оформете малки ямички, оставете да се охлади.
През това време измийте и нарежете гъбите и лука.
В тиган налейте олиото и добавете маслото, поставете на котлона да нагрее и прибавете нарязания зеленчук, пържите до златисто-кафяв цвят на гъбите.
Прибавете нарязания бекон на тънки ивички и го прибавете при запържените зеленчуци, посолете на вкус и поръсете с босилек, премахнете от огъня.
Разпределете плънката върху картофеното пюре и загладете запеканката равномерно.
Поръсете с настърган кашкавал равномерно и поставете тавата в предварително нагрята на 200 градуса фурна и печете до лек златист загар на кашкавала.
Запеканката от картофено пюре, гъби и бекон е готова.