Начин на приготвяне
Разбийте яйцата със захарта за няколко минутки, добавете олиото и прясното мляко.
В сито смесете всички сухи съставки (брашно, какао, бакпулвер и ванилия) и пресейте и при непрекъснато бъркане ги смесете с течната смес.
Намажете форма за тарт 28 см с масло или маргарин, поръсете с брашно, преместете сместа във формата и изпечете на предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20 минути.
Проверете готовността му с клечка за зъби и оставете настрана да изстине.
За карамеления сос:
В малка тенджерка сипете захарта и водата и оставете на котлона на слаб огън. Бъркайте от време на време (но по-често). След няколко минути водата е се изпари, след което ще де втвърди - всичко е наред, бъркайте често, докато захарта започне да се разтопи и карамелизира.
Едва тогава добавете маслото, бъркайте непрекъснато, докато се разтопи и сипете течната сметана.
Продължете да бъркате непрекъснато, докато сместа бъде хомогенна и започне да се сгъсти.
Изгасете котлона и препоръчвам да добавите още 1 с.л. масло и бъркате, докато се разтопи. Изчакайте да се охлади и залейте блата за тарт с карамела.
Шоколадовия ганаш:
Затоплете течната сметана, начупете шоколада и бъркайте, докато се разтопи.
Оставете да изстине, залейте сладкиша и оставете отново да стегне за около 30 минути.
Украсете по желание готовия карамелен тарт по турска рецепта.