Начин на приготвяне
Бобът се накисва за 8-12 часа в студена вода, която преди варене на боба се изхвърля и в тенджерата се налива студена вода. Бобът се слага на котлона да ври, като след всяко завиране водата се изсипва и се налива нова.
Процедурата се повтаря 3 пъти. Морковът и лукът се нарязват на ситно, чесънът - на филийки, а печената чушка на едро.
След третото изсипване на водата, отново се налива студена и се слага на котлона да заври. След това котлонът се намаля на ниска степен и се оставя бобът да къкри, като се добавят зеленчуците и подправките, без солта.
Солта се слага едва когато ястието е готово. Аз го приготвям в тенджера под налягане за около 30 минути след завирането на водата. В обикновена тенджера боб чорбата с печени чушки ще е готова за около час и половина.