Начин на приготвяне
Нарязваме на ситно праза и го задушаваме в олио.
Когато омекне, добавяме измитият ориз и бъркаме, докато стане прозрачен.
Прибавяме и гъбите, който сме отцедили от водата.
Овкусяваме с черен пипер, червен пипер, и чубрица. Това е плънката за нашите постни сарми.
Разстиламе лист кисело зеле, слагаме от плънката и навиваме на сарми.
В глинения гювеч най-отдолу поставяме два листа от зелето и тогава нареждаме една върху другa сармичките.
Добавяме зелев сок и вода, колкото да покрие наполовина продуктите в съда.
Захлупваме гювеча и поставяме във фурната.
Печем за около 2 часа нашите постни сарми в гювеч за Бъдни вечер.