Сарми със сос Бешамел

КристинаКристина
Новак
27
133
37
7
11/12/2019
"Сармите са ни слабост, особено когато са със сос Бешамел "
Приготвяне60 мин.
Готвене120 мин.
Общо180 мин.
Порции5
Сготви+1 точка
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо505
  • Преглеждания за месеца1
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Запържва се каймата, към която предварително са добавили кимион, черен пипер и чубрица. Когато каймата започне да сменя цвета си, към нея се добавя лукът, а малко след това и оризът. Използвам дългозърнест, защото не се разварява толкова лесно, колкото белият.

В тигана се долива 1 ч.ч. вода. Сместа се поръсва с червен пипер и се температурата се намалява. Плънката се готви около 15 минути, като периодично се разбърква.

Когато плънката за зелевите сарми е готова, се завиват сармите (не забравяйте да изрежете дебелата част на листата) и се нареждат на дъното на дълбока и широка тенджера.

Налива се 1/2 чаша от разсола и вода, колкото да ги покрие. Отгоре се захлупват с чиния и се слагат на котлона.

Когато водата заври, степента на котлона се намалява и сармите се оставят да врат на слаб огън поне за час - час и половина (зависи колко са крехки зелевите листа).

След това сармите с кайма и ориз се изваждат от тенджера и се подреждат в тава.

Слага се и малко от водата, в която са вряли, и се запичат във фурната за около 20 минути на температура 200 градуса.

За соса Бешамел:

Маслото се разтопява и към него се прибавя брашното. Бърка се с телена или силиконова бъркала за около минута и след това се слагат разбитите мляко и жълтък.

Бешамелът се разбърква да се смесят добре всички компоненти и се налива от водата, в която са врели сармите (може и чиста вода). По желание добавете сол.

Сармите се поднасят със соса.

Забележка: В рецептата за сарми със сос Бешамел няма сол, защото киселото зеле е солено. По желание може да добавите.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар