Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Гювеч»Манастирски гювеч с ориз

Манастирски гювеч с ориз

Манастирски гювеч с ориз
Снимка: Албена Асенова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Богат манастирски гювеч с ориз и куп вкусни зеленчуци"

Необходими продукти

  • свинско месо - 500 г
  • лук - 1 глава
  • зелен лук - 1 връзка
  • червено вино - 100 мл
  • червени чушки - 1 бр.
  • зелени чушки - 1 бр.
  • гъби - 250 г
  • ориз - 1 и 1/2 ч.ч.
  • домати - 3 - 4 бр. консервирани
  • сол
  • олио - 4 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1/2 к.л.
  • маслини - 12 - 15 бр.
  • магданоз
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Свинското месо се нарязва на парчета и слага в дълбок тиган да се задуши в малко мазнина.

След като побелее, се прибавя нарязаният на дребно стар и пресен лук, а малко след това червеното вино. След като се поизпари виното, се прибавят нарязаните на кубчета чушки.

След като омекнат, се прибавят почистените и нарязани на дребно гъби.

След неколкократно разбъркване се добавя измитият ориз и половин чаена чаша вода.

Гювечът се овкусява със сол, червен и черен пипер.

Най-накрая се прибавят нарязаните домати и маслините към манастирския гювеч.

Всичко се прехвърля в тава със капак.

Наливат се още две и половина чаши вода, свинското с ориз се похлупва и поставя във фурната.

Пече се на 200 градуса за около 50 минути или до готовност на ориза.

Готовият манастирски гювеч с ориз се поръсва с нарязан на дребно пресен магданоз.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: