Начин на приготвяне
Патладжаните се измиват и нарязват на кубчета. Слагат се в подсолена вода за около половин час, за да се отстрани горчивината им. Лукът, морковът и чушката се почистват, нарязват се на дребно и слагат да се задушат в малко мазнина.
След кратко разбъркване към тях се прибавят отцедените кубчета патладжан. Зеленчуците се задушават докато омекнат, след което към тях се прибавя измитият ориз. Налива се една чаена чаша вода, прибавят се солта и подправките.
Щом оризът попие водата гювечът се прехвърля в тава. Наливат се още две чаени чаши вода и ястието с ориз се слага да се пече във фурната на 200 градуса.
По средата на печенето се прибавят смлените домати, постният гювеч се разбърква и се оставя да се допече.
Сервираме гювечът с ориз, поръсен с пресен магданоз.
А сега ви остава само да направите и една шефска салата към Гювеч с патладжан и ориз.