Ezine.bg»Рецепти»Риба»Яхния»Риба яхния

Риба яхния

Elena TodorovaElena Todorova
Новак
921359
Риба яхния2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
65 мин.
Общо
85 мин.
Порции
4

Необходими продукти

  • риба - 1.5 - 2 кг мерлуза
  • картофи - 6 бр. големи
  • лук - 3 глави
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • домати - 1 консерва (220 г) белени
  • копър - 1 глава
  • бяло вино - 1/2 бутилка
  • дафинови листа - 2 бр.
  • мащерка - 1 - 2 ч.л.
  • зехтин - 100 мл
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете зеленчуците и ги измийте обилно с вода. Лукът се нарязва на тънки филийки, а картофите на дебели филии. Скилидките чесън се оставят цели, а главата копър се нарязва на малки кубчета.

Загрейте зехтина и запържете в него последователно лука, щом омекне добавете картофите, нарязания копър и чесъна. Оставете ги да се запържат за няколко минути, овкусете ги с мащерка и дафинов лист. Добавете 1 к.ч. вода и задушавайте 10 минути под похлупак.

Налейте виното при омекналите зеленчуци. Добавете доматите и сока от консервата. Пуснете и нарязаната на парчета риба, сложете сол и черен пипер на вкус. Задушавайте ястието на тих огън за около 60 минути. Разбърквайте периодично и ако е необходимо добавяйте вода.

Прецедете ястието и отделете излишния сос като оставите само рибата и зеленчуците. Внимателно отстранете костите на мерлузата и поднесете яхнията топла, обилно поръсена с магданоз.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: