Начин на приготвяне
Оставете лукчетата цели и ги сложете във вряща вода за 4-5 минути, докато омекнат. След това ги отцедете.
Потопете доматите във вряща вода за 30 секунди, след това ги охладете със студена вода, за да можете по-лесно да отстраните люспите. Обелете ги и ги нарежете на ситно.
Нарежете рибата на дребно. Загрейте зехтина в голям тиган и изпържете парчетата риба, докато станат кафяви на цвят. След това ги отцедете от мазнината.
Смесете лука, доматите, чесъна, билките, дафиновите листа, доматеното пюре, захарта и бялото вино. Сложете ги да се варят, като от време на време разбърквате с дървена лъжица.
Отстранете мазнината и оставете яхнията да къкри за около 5 минути на силен огън. Прибавете изпържената риба тон и гответе още 5 минути. Посолете и поръсете с черен пипер на вкус.
Сервирайте яхнията гореща.