Начин на приготвяне
Почистете зеленчуците и ги измийте обилно с вода. Лукът се нарязва на тънки филийки, а картофите на дебели филии. Скилидките чесън се оставят цели, а главата копър се нарязва на малки кубчета.
Загрейте зехтина и запържете в него последователно лука, щом омекне добавете картофите, нарязания копър и чесъна. Оставете ги да се запържат за няколко минути, овкусете ги с мащерка и дафинов лист. Добавете 1 к.ч. вода и задушавайте 10 минути под похлупак.
Налейте виното при омекналите зеленчуци. Добавете доматите и сока от консервата. Пуснете и нарязаната на парчета риба, сложете сол и черен пипер на вкус. Задушавайте ястието на тих огън за около 60 минути. Разбърквайте периодично и ако е необходимо добавяйте вода.
Прецедете ястието и отделете излишния сос като оставите само рибата и зеленчуците. Внимателно отстранете костите на мерлузата и поднесете яхнията топла, обилно поръсена с магданоз.