Вкусни зелеви сарми на фурна

18/11/2019
"Дори да са на фурна, пак ще ги хапнем - вкусните зелеви сармички, приготвени по малко по-различен начин "
Приготвяне30 мин.
Готвене80 мин.
Общо110 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 694
  • Преглеждания за месеца46
  • Преглеждания за седмицата28
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

* мерки и количества
Сарми

Начин на приготвяне

Морковът се настъргва, а лукът се нарязва на много ситно. Каймата се омесва с чубрицата, кимиона и черния пипер. Зеленчуците се задушават в малко мазнина, след което се добавя каймата.

Запържва се до полуготовност на каймата и се слагат оризът и чаша вода. Сместа се оставя да ври на слаб огън до полуготовност на ориза (около 15 минути). Ако е необходимо, се долива вода. Аз използвам дългозърнест ориз, защото по-трудно се разварява.

Когато сместа е готова, се гребва по лъжица-две (зависи от големината на листата) от нея и се слага върху зелево листо. Не забравяйте да почистите с ножче твърдата част в основата на листото. Сгъвате сармата като пакетче и подреждате в намазнена тавичка. Старайте се да направите сармите възможно най-стегнати, за да не изпада плънката по време на готвене на зелевите сарми.

След като подредите сармите ги заливате с вода, покривате с алуминиево фолио и печете за около час на 220 градуса. По време на печенето наблюдавайте дали има нужда да се долее още вода в тавата. След като изтече един час отвийте сармите, включете фурната на вентилатор и печете още 10 минути, за да придобият апетитен загар.

В рецептата няма сол, тъй като киселото зеле по принцип е много солено. Ако прецените, може да добавите сол по ваш вкус към тези вкусни зелеви сарми на фурна.

Огнеупорна правоъгълна тава от боросиликатно стъкло 33 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Огнеупорна правоъгълна тава от боросиликатно стъкло 33 см
12.00 лв.
Виж ››

Страхотна стъклена тава от висококачествено боросиликатно стъкло, която препоръчваме на всяка домакиня!

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар