Ezine.bg»Рецепти»Баница»Тиквеник»Тиквеник с кори на сач

Тиквеник с кори на сач

Тиквеник с кори на сач3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Тайната на вкусният тиквеник е в корите, ето защо този е направен с кори на сач"

Необходими продукти

  • кори за баница - 1 пак. на сач
  • тиква - 1 кг
  • захар - 200 г
  • орехи - 1 ч.ч. счукани
  • канела - 1 ч.л.
  • ванилия - 1 бр.
  • олио - 1 к.ч.
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тиквата се обелва, нарязва на парчета и настъргва на едро ренде. По принцип тиквата може да се задуши в малко олио, докато омекне, заедно със захарта, канелата, ванилията и олиото. Но за хората с по-чувствителните стомаси е по-добре тя да се смеси с останалите продукти, без олиото, както е сурова, и без предварителна топлинна обработка.

За целта се намазва тавата за печене. Корите на сач се разстилат (три на брой), намазва се с олио първата и се слага по цялата ѝ повърхност от плънката. Кората се навива на руло, а след това на охлюв и се слага в средата на тавата.

По същия начин се приготвят и останалите кори, като се навият на руло, се поставят около първата. Накрая тиквеникът се намазва с олио и се поставя в загрята на 180 градуса фурна.

Пече се, докато се зачерви. Когато е готов тиквеникът с кори от сач, се изважда, оставя се да изстине и се поръсва с пудра захар.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: