Начин на приготвяне
Тиквата се обелва, нарязва на парчета и настъргва на едро ренде. По принцип тиквата може да се задуши в малко олио, докато омекне, заедно със захарта, канелата, ванилията и олиото. Но за хората с по-чувствителните стомаси е по-добре тя да се смеси с останалите продукти, без олиото, както е сурова, и без предварителна топлинна обработка.
За целта се намазва тавата за печене. Корите на сач се разстилат (три на брой), намазва се с олио първата и се слага по цялата ѝ повърхност от плънката. Кората се навива на руло, а след това на охлюв и се слага в средата на тавата.
По същия начин се приготвят и останалите кори, като се навият на руло, се поставят около първата. Накрая тиквеникът се намазва с олио и се поставя в загрята на 180 градуса фурна.
Пече се, докато се зачерви. Когато е готов тиквеникът с кори от сач, се изважда, оставя се да изстине и се поръсва с пудра захар.