Шопска закуска

Шопска закуска
Снимка: Албена Асенова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
75 мин.
"Народна солена закуска, която ще ви се услади и ще питате за още, най-добре сложете втора тава, когато извадите първата от фурната"

Необходими продукти

  • За тестото
  • прясна мая - 1/2 кубче
  • топла вода - 310 мл
  • захар - 1/2 к.л.
  • олио - 2 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • брашно - 600 - 700 г
  • за плънката
  • сирене - 200 г
  • олио - 100 мл
  • червен пипер - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се слага в купичка с малко топла вода и малко захар. Оставя се настрани да шупне.

Към брашното се прибавя солта и в средата му се прави кладенче, в което се излива шупналата мая и олиото.

Замесва се меко и нелепнещо тесто. Покрива се с памучна кърпа и се оставя на топло да втаса или докато удвои обема си.

Втасалото тесто се разточва на правоъгълна кора с дебелина 2-3 милиметра.

Кората се нарязва на еднакви квадрати. В средата на всеки квадрат се слага по малко натрошено сирене, след което ъглите му се прегъват и сгъват като пощенски плик.

Закуските се оставят да втасат повторно, след което сиренките се намазват със запържен в олио червен пипер и който предпочита - малко чубрица

Пекат се в загрята на 180 градуса фурна, докато се зачерви шопска закуска.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: