Начин на приготвяне
Маята се слага в купичка с малко топла вода и малко захар. Оставя се настрани да шупне.
Към брашното се прибавя солта и в средата му се прави кладенче, в което се излива шупналата мая и олиото.
Замесва се меко и нелепнещо тесто. Покрива се с памучна кърпа и се оставя на топло да втаса или докато удвои обема си.
Втасалото тесто се разточва на правоъгълна кора с дебелина 2-3 милиметра.
Кората се нарязва на еднакви квадрати. В средата на всеки квадрат се слага по малко натрошено сирене, след което ъглите му се прегъват и сгъват като пощенски плик.
Закуските се оставят да втасат повторно, след което сиренките се намазват със запържен в олио червен пипер и който предпочита - малко чубрица
Пекат се в загрята на 180 градуса фурна, докато се зачерви шопска закуска.