Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Печени картофи»Печени картофи и кюфтета на фурна

Печени картофи и кюфтета на фурна

Печени картофи и кюфтета на фурна
Снимка: Албена Асенова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4
"Когато сложите любимите си неща направо във фурната и всичко, което ви остава, е да изтичате за бира"

Необходими продукти

  • кайма - 500 г смес
  • лук - 1 глава
  • черен пипер - 1/2 к.л.
  • кимион - 1/2 к.л.
  • чубрица - 1 с.л.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • сухар - 2 филийки
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • яйца - 1 бр.
  • картофи - 600 г
  • сол
  • олио - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Кайма се приготвя като за пържени кюфтета. Първо се накисва сухар в купичка с прясно мляко, за да омекне. Лукът се нарязва на ситно и се прибавя към каймата заедно с всички останали подправки.

Накрая се надробява омекналите и изстискани филийки сухар и яйцето. Каймата се омесва добре и се оставя поне за два часа на хладно, за да поеме от ароматите. След това от нея се оформят кюфтенца и се нареждат на разстояние едно от друго в намазнена тавичка.

Картофите се обелват и нарязват на филийки. Овкусяват се със сол и щипка смлян четен пипер. Поливат се с малко олио и се нареждат между кюфтенцата.

В тавичката се налива около 150 мл вода, покрива се с алуминиево фолио и се слага във фурна загрята на 200 градуса. Ястието от картофи и кюфтета на фурна се пече около един час, като накрая фолиото се маха и се запича до приятен загар.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: