Начин на приготвяне
Всички зеленчуци се измиват и се оставят да се оцедят от водата. Патладжанът се бели, реже на едри кубчета, след което го осоляваме и оставяме така настрани, докато приготвим другите зеленчуци. Морковите се белят и режат на големи колелца.
Пиперът се изтърбушва, почиства се от семките и се реже на едри парчета също. И накрая доматите се заливат с гореща вода и се оставя за 3-4 минути да постоят във водата. След което се заливат със студена вода и се белят.
Режат се на половина всяко доматче. Така нарязаните зеленчуци се слагат в голяма и дълбока тава, като патладжана го измиваме със студена вода, за да падне горчивината от него и го стискаме с ръце, да се оцеди от водата. Белим и режим лукът на едро и го слагаме при зеленчуците.
Добавяме солта, захарта и олито. Разбъркваме с ръце сместа, така че да се смесят добре зеленчуците и да се овкусят. Покриваме с фолио за печене тавата, но без да го пристискаме плътно. Пъхаме във фурната и включваме на 250 градуса.
След 1 час махаме фолито и връщаме тавата във фурната. Разбъркваме периодично лютеницата. Необходими са още 2 часа на домашната лютеница, докато се изпари водата, която са си пуснали зеленчуците и за да е готова.
10 минути преди да изключите фурната, добавете обеления и нарязан на филийки чесън и черен пипер на вкус. След като изключите фурната и лютеницата е готова, оставете да изстине, освен ако нямате пасатор, който може да се използва на горещо.
Моят пасатор е обикновен и не може да се ползва, докато нашата домашна лютеница на фурна е вряла. Затова оставям да изстине. Измивам си бурканчетата, които ще пълня и ги подсушавам. Сипвам от сместа по 3-4 черпака в купа и пасирам, след което пълня бурканчетата едно по едно. Затварям ги и ги слагам да се заваря за 15 минути. Да ви е сладко!
Коментари