Начин на приготвяне
Почистваме пипера от дръжките и семенниците, и ги изпичаме.
Задушаваме ги, като ги слагаме в съд с капак, защото се белят по-лесно.
След като се отцедят, ги смиламе на машинка за мелене на месо.
Патладжанът изпичаме, белим и оставяме да се отцеди, след което мелим с машинката.
Морковите сваряваме, след което мелим и тях с машинката, но като изстинат.
Доматите измиваме, нарязваме и мелим на машинката без люспите, така че да се получи чист доматен сок.
Слагаме всички продукти за лютеницата в голяма тава и домашната лютеница се вари на бавен огън, като се бърка непрекъснато, за да не загори.
Колкото повече се вари, толкова повече се сгъстява.
Огънят трябва да гори кротко.
Лютеницата с патладжани започва да намалява обема си с около 1/3 и точно тогава започваме да добавяме на части оцета, олиото, захарта и солта.
При добавянето разбъркваме добре да се поемат от сместа.
Традиционната домашна лютеница варим до желаната гъстота.
Пълним бурканчетата с лютеницата. Затваряме, поставяме бурканите в дълбок съд, наливаме вода, така че да са напълно покрити.
Изчакваме водата да заври, след което варим за 15-ина минути, тогава сваляме от огъня, изваждаме, обръщаме с капачките надолу и оставяме така докато изстинат.