Ezine.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Лютеница»Традиционна домашна лютеница

Традиционна домашна лютеница

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Ветеран
9384k7k6
Традиционна домашна лютеница
Снимка: Стоянка Русенова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
100 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
220 мин.
Порции
15
"Препичаме филийки за домашна лютеница"

Необходими продукти

  • червени чушки - 20 кг
  • домати - 12 кг
  • патладжани - 5 кг
  • моркови - 2 кг
  • олио - 1, 2 л
  • оцет - 0, 3 л
  • захар - 500 г
  • сол - 200 г
  • чесън - 5, 6 скилидки
  • магданоз - 1 връзка пожелание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистваме пипера от дръжките и семенниците, и ги изпичаме.

Задушаваме ги, като ги слагаме в съд с капак, защото се белят по-лесно.

След като се отцедят, ги смиламе на машинка за мелене на месо.

Патладжанът изпичаме, белим и оставяме да се отцеди, след което мелим с машинката.

Морковите сваряваме, след което мелим и тях с машинката, но като изстинат.

Доматите измиваме, нарязваме и мелим на машинката без люспите, така че да се получи чист доматен сок.

Слагаме всички продукти за лютеницата в голяма тава и домашната лютеница се вари на бавен огън, като се бърка непрекъснато, за да не загори.

Колкото повече се вари, толкова повече се сгъстява.

Огънят трябва да гори кротко.

Лютеницата с патладжани започва да намалява обема си с около 1/3 и точно тогава започваме да добавяме на части оцета, олиото, захарта и солта.

При добавянето разбъркваме добре да се поемат от сместа.

Традиционната домашна лютеница варим до желаната гъстота.

Пълним бурканчетата с лютеницата. Затваряме, поставяме бурканите в дълбок съд, наливаме вода, така че да са напълно покрити.

Изчакваме водата да заври, след което варим за 15-ина минути, тогава сваляме от огъня, изваждаме, обръщаме с капачките надолу и оставяме така докато изстинат.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: