Начин на приготвяне
Вземете сланината, измийте я хубаво със студена вода и я нарежете на парчета с големина по желание.
Поставете морска сол на дъното на малко каче, трябва да се образува слой дебел два пръста.
Върху него сложете нарязан на ивици праз, а отгоре нарязаните парчета сланина с кожата нагоре. Трябва да бъде наредена плътно, без разстояние между парчетата.
В случай че останат празни дупчици, запълнете ги с малки парченца сланина. Отгоре пак се слага праз, а той се покрива с морска сол - слой около 1 см.
В този ред се слагат продуктите до тяхното изчерпване. Завършва се с морска сол. Когато сте готови, сложете дървена решетка в качето, която да притиска домашната сланина.
Налейте охладена и преварена вода, трябва да покрие сланината и да е 1-2 пръста над нея.
Оставете съда на хладно място и след 20 дни ще се радвате на готова за консумация традиционна домашна сланина.