Начин на приготвяне
Предварително накисваме боба за няколко часа, а най-добре - за цяла нощ.
Сланината режем на ситно и заедно с измития боб я слагаме в тенджера. Заливаме с 2 литра вода и варим около час - докато бобът поомекне.
Времето за варене зависи най-вече от това дали бобът е по-млад или стар. Затова след час опитайте и ако не е омекнал - варете още.
Доматите се наситняват и се запържват в малко мазнина, докато течността от тях изври.
Лука и чушката се нарязват и се изсипват в тенджерата с боба, заедно със сгъстените запържени домати. Бобът се вари още 30-тина минути, а накрая се овкусява със сол и пипер.
След още 10 минути боб чорбата се поръсва с нарязан пресен магданоз. Сваляме готовото ястие от котлона.
Традиционният боб със сланина е по класическа селска рецепта на леля Мария от Банско.
Коментари