Ezine.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Лютеници»Домашна лютеница на фурна

Домашна лютеница на фурна

ГеновеваГеновева
Копирайтър
2521k1k3393
Домашна лютеница на фурна
Снимка: Геновева
4 / 6
30/08/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
220 мин.
Порции
15
"Ако сте опитвали нещо по-вкусно от домашна лютеница, ни кажете, че ние не сме чували за такова"

Необходими Продукти

  • домати - 2 кг рома
  • чушки - 2.5 кг шарен пипер
  • патладжан - 1 кг
  • моркови - 550 г
  • лук - 2 глави
  • чесън - 1 глава
  • сол - 3 с.л.
  • олио - 1 ч.ч.
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички зеленчуци се измиват и се оставят да се оцедят от водата. Патладжанът се бели, реже на едри кубчета, след което го осоляваме и оставяме така настрани, докато приготвим другите зеленчуци. Морковите се белят и режат на големи колелца.

Пиперът се изтърбушва, почиства се от семките и се реже на едри парчета също. И накрая доматите се заливат с гореща вода и се оставя за 3-4 минути да постоят във водата. След което се заливат със студена вода и се белят.

Режат се на половина всяко доматче. Така нарязаните зеленчуци се слагат в голяма и дълбока тава, като патладжана го измиваме със студена вода, за да падне горчивината от него и го стискаме с ръце, да се оцеди от водата. Белим и режим лукът на едро и го слагаме при зеленчуците.

Добавяме солта, захарта и олито. Разбъркваме с ръце сместа, така че да се смесят добре зеленчуците и да се овкусят. Покриваме с фолио за печене тавата, но без да го пристискаме плътно. Пъхаме във фурната и включваме на 250 градуса.

След 1 час махаме фолито и връщаме тавата във фурната. Разбъркваме периодично лютеницата. Необходими са още 2 часа на домашната лютеница, докато се изпари водата, която са си пуснали зеленчуците и за да е готова.

10 минути преди да изключите фурната, добавете обеления и нарязан на филийки чесън и черен пипер на вкус. След като изключите фурната и лютеницата е готова, оставете да изстине, освен ако нямате пасатор, който може да се използва на горещо.

Моят пасатор е обикновен и не може да се ползва, докато нашата домашна лютеница на фурна е вряла. Затова оставям да изстине. Измивам си бурканчетата, които ще пълня и ги подсушавам. Сипвам от сместа по 3-4 черпака в купа и пасирам, след което пълня бурканчетата едно по едно. Затварям ги и ги слагам да се заваря за 15 минути. Да ви е сладко!

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Maria Kostoff
Maria Kostoff
страхотна рецепта за лютеница на фурна, патладжанът я прави още по-вкусна.
28.03.2023 13:03