Ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Яхния»Замразен грах яхния

Замразен грах яхния

Илияна ДимоваИлияна Димова
Копирайтър
148575563
Замразен грах яхния
Снимка: Илияна Димова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
2
"Вадите пакета с грах от хладилника и хоп - яхнията е готова"

Необходими продукти

  • грах - 3 ч.ч. замразен
  • червена леща - 1/2 ч.ч. белена
  • моркови - 2 бр.
  • лук - 1 бр.
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.л. пушен
  • черен пипер
  • сол
  • кимион
  • магданоз
  • олио - 4 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистваме и измиваме в няколко води червената леща и накисваме в студена вода. Морковите (2 бр.) и лука (1 бр.), белим и нарязваме. Наливаме олио (4 с.л.) в тенджерка и слагаме лука и морковите.

Прибавяме и малко топла вода, за да се задушат и омекнат зеленчуците. Когато изври течността, сипваме замразен грах и разбъркваме няколко пъти. Овкусяваме с кимион, черен пипер и пушен червен пипер (1 ч.л.).

Наливаме топла вода (4 ч.ч.приблизително). Варим яхнията, докато се свари грахът и тогава прибавяме, отцедената от водата леща и наситнен зелен магданоз. Варим още до готовност и на лещата и сипваме кетчуп или доматено пюре (1 с.л.).

Опитваме за сол и посоляваме на вкус. Ако искаме яхнията да е по-течна, може при необходимост да долеем още топла вода и да оставим ястието да покъкри още няколко минути.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: