Начин на приготвяне
Почистваме и измиваме в няколко води червената леща и накисваме в студена вода. Морковите (2 бр.) и лука (1 бр.), белим и нарязваме. Наливаме олио (4 с.л.) в тенджерка и слагаме лука и морковите.
Прибавяме и малко топла вода, за да се задушат и омекнат зеленчуците. Когато изври течността, сипваме замразен грах и разбъркваме няколко пъти. Овкусяваме с кимион, черен пипер и пушен червен пипер (1 ч.л.).
Наливаме топла вода (4 ч.ч.приблизително). Варим яхнията, докато се свари грахът и тогава прибавяме, отцедената от водата леща и наситнен зелен магданоз. Варим още до готовност и на лещата и сипваме кетчуп или доматено пюре (1 с.л.).
Опитваме за сол и посоляваме на вкус. Ако искаме яхнията да е по-течна, може при необходимост да долеем още топла вода и да оставим ястието да покъкри още няколко минути.