Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Пържоли»Свински стекове в лучен сос с картофено пюре

Свински стекове в лучен сос с картофено пюре

Свински стекове в лучен сос с картофено пюре2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
65 мин.
Общо
105 мин.
Порции
4

Необходими продукти

  • свинско месо - 4 пържоли по 170 г
  • картофи - 500 г
  • червени чушки - 2 бр.
  • лук - 1 глава, кромид
  • пармезан - 40 г
  • брашно - 2 с.л.
  • нишесте - 1 с.л.
  • доматено пюре - 2 с.л.
  • зеленчуков бульон - 125 мл
  • прясно мляко - 125 мл
  • сметана - 2 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • масло - 2 с.л. краве
  • риган - ½ ч.л. сух
  • босилек - ½ ч.л. сух
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете картофите, измийте ги, нарежете ги и ги варете 18-20 мин. в подсолена вода, след което ги отцедете и ги размачкайте, докато са още горещи.

Добавете маслото и врялото мляко, овкусете с черен пипер и сол и ги разбъркайте до еднородна смес.

В голям тиган сгорещете олиото, изпържете свинските пържоли по 3 мин. от всяка страна, извадете ги, поръсете ги със сол и черен пипер и ги оставете на топло място.

В мазнината от месото изпържете за 4-5 мин. при непрекъснато бъркане нарязаните на кубчета обелен лук и почистени чушки.

Добавете доматено пюре, залейте с бульона и сметаната и сгъстете соса с нишестето, след което го поръсете с босилека, ригана, черен пипер и сол и го пресипете в тава.

Отгоре сложете пържолите, покрийте ги с картофената смес, поръсете с брашното и настъргания пармезан и сложете ястието да се пече, докато отгоре стане златисто.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: