Ezine.bg»Рецепти»Закуски и печива»Банички»Малки банички със сирене на сач

Малки банички със сирене на сач

Илияна ДимоваИлияна Димова
Копирайтър
148575563
Малки банички със сирене на сач8 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
24
"Загрейте сача, че днес ни се хапват апетитни малки банички, ама повечко от тях да направите"

Необходими продукти

  • яйца - 1 бр.
  • кисело мляко - 1 ч.ч. непълна
  • олио - 5 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • захар - 1 щипка
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • брашно - 250 - 300 г приблизително, бяло
  • сирене - 100 г бяло, твърдо
  • мас - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа, подходяща за замесване на тесто, счукваме яйцето (1 бр.) и към него прибавяме киселото мляко (1 ч.ч.), смесено с бакпулвер (1 ч.л.). Слагаме щипка сол, щипка захар и олио (5 с.л.).

Разбъркваме с бъркалка хомогенно и постепенно, прибавяме пресято брашно, и с ръце доизмесваме, докато получим гладко, пухкаво и нелепнещо тесто. Намазваме тестото с олио, слагаме в купа и завиваме с фолио или кърпа.

Оставяме така за 15 минути на стайна температура. После върху намазано с олио силиконово килимче или хартия за печене, разточваме цялото тесто на тънка правоъгълна кора (2-3 мл.). Срязваме през средата на две кори за баница.

Намазваме и двете с разтопена мас и на едната половина наръсваме с натрошено сирене. Слагаме отгоре другата кора с намазаната страна към сиренето и притискаме с ръце, да се прилепят. Нарязваме на малки банички.

Притискаме с вилица или с пръсти крайчетата на всяка баничка, да не излиза сиренето. Нагряваме сача и намазваме с мас. Изпичаме баничките от двете страни, като при всяка порция банички намазваме сача с мазнината. Сервираме готовите банички с кисело мляко или айрян.

Бележка: Ако нямате сач, може да приготвите баничките и върху тиган с незалепващо покритие.

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: