Начин на приготвяне
В купа, подходяща за замесване на тесто, счукваме яйцето (1 бр.) и към него прибавяме киселото мляко (1 ч.ч.), смесено с бакпулвер (1 ч.л.). Слагаме щипка сол, щипка захар и олио (5 с.л.).
Разбъркваме с бъркалка хомогенно и постепенно, прибавяме пресято брашно, и с ръце доизмесваме, докато получим гладко, пухкаво и нелепнещо тесто. Намазваме тестото с олио, слагаме в купа и завиваме с фолио или кърпа.
Оставяме така за 15 минути на стайна температура. После върху намазано с олио силиконово килимче или хартия за печене, разточваме цялото тесто на тънка правоъгълна кора (2-3 мл.). Срязваме през средата на две кори за баница.
Намазваме и двете с разтопена мас и на едната половина наръсваме с натрошено сирене. Слагаме отгоре другата кора с намазаната страна към сиренето и притискаме с ръце, да се прилепят. Нарязваме на малки банички.
Притискаме с вилица или с пръсти крайчетата на всяка баничка, да не излиза сиренето. Нагряваме сача и намазваме с мас. Изпичаме баничките от двете страни, като при всяка порция банички намазваме сача с мазнината. Сервираме готовите банички с кисело мляко или айрян.
Бележка: Ако нямате сач, може да приготвите баничките и върху тиган с незалепващо покритие.