Начин на приготвяне
Първо се сварява булгурът и се отцежда. В тиган се загрява олио, запържва се нарязана глава лук, добавя се кайма да стане на трохи и се овкусява с подправките и червен пипер. Охладена каймата се смесва с булгура, това е.
Зелеви листа се срязват от кочана и се почистват от дебелите жили. Бланшират се в гореща подсолена вода за 3-4 минути , отцеждат се и изплакваме със студена вода.
Върху всеки лист се поставя по 1 с.л. плънка и се навива сарма. Нареждат се в тенджерка, заливат се с 2 ч.ч. гореща вода, малко олио, сол и щипка червен пипер. Вари се на тих огън до готовност на зелето около 30 минути. Приготвя се сосът.
В тенджерка се загрява олио и масло, добавя се брашното, разбърква се да стане леко кафеникаво, добавя се червен пипер и наливаме от бульона където са врели сармите, долято с вода общото количество да е 500 мл.
На слаб огън се бърка с тел да сгъсти.
Разбиваме яйцата с киселото мляко и овкусяваме със сол. Сипва се малко от соса, разбъркват се яйцата да се темперират и по малко добавяме в тенджерката.
Оставя се още малко на котлона и сосът е готов. Опитваме и добавяме лимонена киселина и при нужда малко сол.
Сервираме сармите със сос и нарязан магданоз.