Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Сарми с прясно зеле и сос

Сарми с прясно зеле и сос

ВИОЛЕТА МАТЕВАВИОЛЕТА МАТЕВА
Експерт
4291k1k5
Сарми с прясно зеле и сос
Снимка: ВИОЛЕТА МАТЕВА
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Любителите на зелевите сарми знаят, че вкусни сарми се правят и с прясно зеле - само да ви даде някой хубава рецепта като тази тук"

Необходими продукти

  • зеле - 1 малко прясно
  • булгур - 150 г сварен
  • олио - 50 мл
  • лук - 1 глава
  • кайма - 250 г
  • черен пипер
  • кимион
  • чубрица
  • сос
  • олио - 30 мл
  • масло - 1 с.л.
  • брашно - 2 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.л. равна
  • кисело мляко 200 г
  • яйца - 2 бр.
  • вода - от соса или допълнена с вода до 500 мл
  • сол - на вкус
  • лимонена киселина - 1 к.л.
  • магданоз
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо се сварява булгурът и се отцежда. В тиган се загрява олио, запържва се нарязана глава лук, добавя се кайма да стане на трохи и се овкусява с подправките и червен пипер. Охладена каймата се смесва с булгура, това е.

Зелеви листа се срязват от кочана и се почистват от дебелите жили. Бланшират се в гореща подсолена вода за 3-4 минути , отцеждат се и изплакваме със студена вода.

Върху всеки лист се поставя по 1 с.л. плънка и се навива сарма. Нареждат се в тенджерка, заливат се с 2 ч.ч. гореща вода, малко олио, сол и щипка червен пипер. Вари се на тих огън до готовност на зелето около 30 минути. Приготвя се сосът.

В тенджерка се загрява олио и масло, добавя се брашното, разбърква се да стане леко кафеникаво, добавя се червен пипер и наливаме от бульона където са врели сармите, долято с вода общото количество да е 500 мл.

На слаб огън се бърка с тел да сгъсти.

Разбиваме яйцата с киселото мляко и овкусяваме със сол. Сипва се малко от соса, разбъркват се яйцата да се темперират и по малко добавяме в тенджерката.

Оставя се още малко на котлона и сосът е готов. Опитваме и добавяме лимонена киселина и при нужда малко сол.

Сервираме сармите със сос и нарязан магданоз.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: