Начин на приготвяне
Зелевите листа се попарват с кипяща подсолена вода, в която престояват 10 – 12 мин. Водата се запазва.
Лукът, ситно нарязан, се задушава в част от растителното масло, прибавя се оризът, а след 4 – 5 мин червеният пипер, половината от доматите, ситно нарязани, черният пипер, сол и магданоз.
Плънката се разпределя в зелевите листа, завиват се сарми и се нареждат плътно една до друга върху останалите домати, нарязани на дребно.
Зелевите сарми се заливат с водата, в която са киснали зелевите листа, притискат се с порцеланова чиния и се варят на тих огън до омекване на зелето.
Прави се светла запръжка от останалото растително масло и брашното, разрежда се със соса от сармите и се застройва с киселото мляко, в което е разбито яйцето.
При поднасянето готовите Сарми от прясно зеле се заливат с този сос.