Великденски козунак с мътеница

25/04/2019
Йозлям Кадирова
отЙозлям КадироваЕнтусиаст15731592
  • Приготвяне70 мин.
  • Готвене45 мин.
  • Общо115 мин.
  • Порции10
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо58
  • Преглеждания за месеца2
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг4 от 5

Необходими Съставки

  • брашно - 1 кг
  • мътеница - 500 мл
  • масло - 250 г леко разтопено
  • захар - 170 г или на вкус
  • мая - 2 бр. суха или 1 кубче жива
  • течен шоколад - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното, маята, захарта, мътеницата (равни количества кисело мляко и прясно мляко) и маслото се смесват, и се омесват /на ръка или с куките на миксера/до гладко, средномеко тесто.

Оставя се на топло за около час, докато удвои обема си.

Втасалото тесто се разделя на 3 продълговати фитила, сплитат се на плитка и се оставя отново на топло, за 20 минути, докато удвоят обема си.

Можете с леки движения да разточите фитилите и да ги намажете с течен шоколад, както направих аз, или да използвате друг вид пълнеж.

Намазва се с жълтък така приготвения козунак и се пече в предварително загрята на 175 градуса фурна за около 45 минути.[подобни рецепти тук]

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар