Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Козунак»Великденски козунак с мътеница

Великденски козунак с мътеница

Йозлям КадироваЙозлям Кадирова
Експерт
3631k1k2
Великденски козунак с мътеница
Снимка: Йозлям Кадирова
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
70 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
115 мин.
Порции
10
"Опитайте този разкошен козунак и му се насладете максимално"

Необходими продукти

  • брашно - 1 кг
  • мътеница - 500 мл
  • масло - 250 г леко разтопено
  • захар - 170 г или на вкус
  • мая - 2 бр. суха или 1 кубче жива
  • течен шоколад - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното, маята, захарта, мътеницата (равни количества кисело мляко и прясно мляко) и маслото се смесват, и се омесват /на ръка или с куките на миксера/до гладко, средномеко тесто.

Оставя се на топло за около час, докато удвои обема си.

Втасалото тесто се разделя на 3 продълговати фитила, сплитат се на плитка и се оставя отново на топло, за 20 минути, докато удвоят обема си.

Можете с леки движения да разточите фитилите и да ги намажете с течен шоколад, както направих аз, или да използвате друг вид пълнеж.

Намазва се с жълтък така приготвения козунак и се пече в предварително загрята на 175 градуса фурна за около 45 минути.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: