Начин на приготвяне
Почистваме лещата (1 ч.ч.) и измиваме с няколко води. Слагаме в подходящ съд. Заливаме със студена вода и оставяме в хладилник за няколко часа.
Когато решим да я готвим, изливаме водата и отново измиваме с чиста вода. Сипваме я в цедка и оставяме да се отцежда. В тенджерка наливаме олио (1/2 к.ч.) и слагаме в него да се запържат, почистени и нарязани лук, чесън и морков.
Като се запържат леко, прибавяме отцедената леща. Ръсваме пушен червен пипер (1/2 к.л.), сладък червен пипер (1 ч.л.) и черен пипер на вкус.
Разбъркваме и наливаме топла вода (2 л). Ръсваме сушена чубрица и варим лещата до готовност, (за приблизително 45-55 минути). При необходимост, по време на варене доливаме топла вода.
Сервираме нашата чорба от леща, подкиселена с ябълков оцет.