Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Погачи»Погача по сръбска рецепта

Погача по сръбска рецепта

Йозлям КадироваЙозлям Кадирова
Експерт
3631k1k2
Погача по сръбска рецепта
Снимка: Йозлям Кадирова
4 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
8

Необходими продукти

  • прясна мая - 1/2 кубче
  • прясно мляко - 200 мл
  • брашно - 400 г
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 2 ч.л. (не много пълни)
  • яйца - 1 бр.
  • маргарин - 60 г
  • масло - 50 г за намазване
  • маково семе - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активирайте мая, като я втриете с вилица със захарта и 1 ч.л. брашно и малко мляко. Изчакайте да се активира.

Пресейте брашното, чукнете яйцето, добавете маргарина, затопленото мляко и солта. Добавете маята и омесете меко нелепнещо тесто.

Оставете да удвои обема си.

Разточете на дълга кора с дебелина на пръста ви и нарежете с помощта на чаша кръгове, които наредете около стените на тавата за питка - като всяка следваща покрива 2/3 от предходния кръг. Намажете всяко с разтопеното масло.

Отново оставете да удвои обема си.

Ако ви е останало разтопено масло, го сипете върху погачата, а ако не - разбийте един жълтък с малко прясно мляко и намажете.

Изпечете на 180 градуса питката за около 20 минути.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: