Начин на приготвяне
Пуешкото месо се измива и поставя да се вари в тенджера с подсолена вода. Месото се вари до полуготовност, като през това време се отстранява образувалата се пяна.
Лукът и морковът се почистват, нарязват на дребно и задушават в дълбок тиган. След като омекнат, се прибавят почистените и нарязани на филийки гъби, а малко след това и измитият ориз. В тигана се налива една чаена чаша от бульона в който се е варило месото.
Оризът се овкусява със сол, черен пипер и след като набъбне се прехвърля в тава. Прибавят се натрошен един гъбен бульон, нарязва се на ситно магданоз и се наливат още две чаши от бульона.
В тавата се нарежда полусвареното месо, след което тя се покрива с алуминиево фолио. Ястието се слага във фурната и се пече на 200 градуса.
Ориз на фурна - класика в жанра!