Начин на приготвяне
Почистете праза и го наситнете. Обезкостете маслините и също ги нарежете, а гъбите от консерва отцедете добре от течността.
Сипете олио в тенджера и го загрейте, запържете праза до омекване.
Прибавете гъбите и нарязания морков, запържете и тях. Сипете ориза и гответе докато зрънцата придобият стъклен цвят - около 3 минути.
Сипете доматеното пюре, налейте топла вода - количество, което да покрие продуктите.
Овкусете всичко с черен пипер, риган, малко шарена и морска сол, нарежете отгоре магданоза.
Накрая добавете и маслините. Гответе 5 минути на умерен огън. Когато оризът набъбне, прехвърлете в тава и сипете още малко топла вода.
Печете ориза на 180 градуса. След около 30-тина минути трябва да е готов.
Оризът с маслини, праз и гъби на фурна е готов.