Ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Ориз на фурна»Ориз с маслини, праз и гъби на фурна

Ориз с маслини, праз и гъби на фурна

Ориз с маслини, праз и гъби на фурна
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Ето как вкъщи винаги приготвяме ориза на фурна - с много гъбки, маслини и праз"

Необходими продукти

  • ориз - 3/4 ч.ч.
  • маслини - 12 - 13
  • праз - 1 стрък
  • доматено пюре - 2 ч.л.
  • олио - 5 - 6 с.л.
  • черен пипер
  • моркови - 1 бр.
  • шарена сол
  • магданоз - пресен
  • печурки - 1 консерва
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете праза и го наситнете. Обезкостете маслините и също ги нарежете, а гъбите от консерва отцедете добре от течността.

Сипете олио в тенджера и го загрейте, запържете праза до омекване.

Прибавете гъбите и нарязания морков, запържете и тях. Сипете ориза и гответе докато зрънцата придобият стъклен цвят - около 3 минути.

Сипете доматеното пюре, налейте топла вода - количество, което да покрие продуктите.

Овкусете всичко с черен пипер, риган, малко шарена и морска сол, нарежете отгоре магданоза.

Накрая добавете и маслините. Гответе 5 минути на умерен огън. Когато оризът набъбне, прехвърлете в тава и сипете още малко топла вода.

Печете ориза на 180 градуса. След около 30-тина минути трябва да е готов.

Оризът с маслини, праз и гъби на фурна е готов.

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: