Начин на приготвяне
Пиперките се почистват от семенната част и се посоляват отвътре. Лукът и корените за супа се смилат и се задушават с половината растително масло и малко сол. Добавя се по малко гореща вода.
Като омекнат и останат на мазнината, се прибавят оризът и половината доматено пюре. Сместа се наръсва с черен пипер и се посолява на вкус.
Пиперките се пълнят с приготвената плънка до ¾ от вместимостта им и във всяка се поставя по 1 маслина. В съда, в който е задушена сместа, се сипват 2 чаени чаши гореща вода и се размива останалото доматено пюре.
Пълнените чушки се нареждат плътно една до друга в малък съд с отвора на горе и във всяка от тях се сипва по 2 супени лъжички от доматеното пюре. Останалата част се изсипва в съда.
Ястието се полива с останалото растително масло и се вари на тих огън около 25 мин. Поднася се с кисело мляко.