Начин на приготвяне
Пащърнакът се обелва и си сварява до полуготовност в малко подсолена вода и една супена лъжица растително масло.
Нарязва се на кръгчета и се разделя на две части.
На дъното на малък съд, намазан с мазнина, се нарежда едната половина от пащърнака, покрива се с половината кромид лук, нарязан на филии, а над него се нареждат половината от доматите, нарязани също на филии.
В същия ред се слагат останалите продукти, като се прибавят зърната черен пипер и парченца от лимона, почистен от кората и семките.
Ястието се посолява, наръсва се с останалото растително масло и с нарязан магданоз и се залива със заливка от брашното, размито в 1 чаена чаша студена вода.
Добавят се отварата от варенето на пащърнака и дафинов лист.
Плакията се пече в умерена фурна около 1 час, докато остане на мазнината. По желание може да се поръси с настърган кашкавал. Поднася се студена със салата по избор.