Ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Плакия»Доматена плакия с пащърнак

Доматена плакия с пащърнак

Марио НиколовМарио Николов
Новак
447893354
Доматена плакия с пащърнак1 / 2
21/03/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
110 мин.
Порции
4
"Какво ще кажете за тази доматена плакия?"

Необходими Продукти

  • пащърнак - 500 г
  • лук - 3 - 4 бр. глави
  • домати - 5 - 6 бр.
  • масло - 1/3 ч.ч. растително
  • черен пипер - 10 зърна
  • дафинов лист
  • магданоз
  • лимони - 1 бр.
  • брашно - 1 с.л.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пащърнакът се обелва и си сварява до полуготовност в малко подсолена вода и една супена лъжица растително масло.

Нарязва се на кръгчета и се разделя на две части.

На дъното на малък съд, намазан с мазнина, се нарежда едната половина от пащърнака, покрива се с половината кромид лук, нарязан на филии, а над него се нареждат половината от доматите, нарязани също на филии.

В същия ред се слагат останалите продукти, като се прибавят зърната черен пипер и парченца от лимона, почистен от кората и семките.

Ястието се посолява, наръсва се с останалото растително масло и с нарязан магданоз и се залива със заливка от брашното, размито в 1 чаена чаша студена вода.

Добавят се отварата от варенето на пащърнака и дафинов лист.

Плакията се пече в умерена фурна около 1 час, докато остане на мазнината. По желание може да се поръси с настърган кашкавал. Поднася се студена със салата по избор.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: