Начин на приготвяне
Патладжаните се обелват и по дължината им се отрязва капаче. Издълбават се като лодка, посоляват се от вътре и от вън, захлупват се с отвора надолу и се оставят да се отцедят от горчивия сок, след което се изпържват в част от растителното масло.
В същата мазнина се задушават дребно нарязаните лук и чесън, настърганите на ренде моркови, керевиз и част от доматите заедно с издълбаната вътрешност от патладжаните, нарязана на ситно. Прибавят се изпечените, обелени и почистени от семето и дръжките пиперки, нарязани на дребни парчета.
Сместа се поръсва със сол, магданоз, черен и червен пипер и се отдръпва от огъня. Издълбаните патладжани се напълват с тази смес. Отгоре се поставят изпържените капачета и се прикрепват с клечка за зъби.
Нареждат се в намазана тавичка, като помежду им се поставя остатъкът от плънката, заливат се със смес от останалите домати, настъргани на ренде, и останалото растително масло и се пекат в умерена фурна, докато останат на мазнината.
Поднасяме готовите пълнени патладжани, студени с резенче от лимон.