Питка със сирене и снежинки

ВИОЛЕТА МАТЕВАВИОЛЕТА МАТЕВАЕксперт39051694
28/12/2018
Приготвяне50 мин.
Готвене35 мин.
Общо85 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо217
  • Преглеждания за месеца5
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг4.5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • вода - 100 мл
  • прясно мляко - 200 мл
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • яйца - 1 бр. и един белтък
  • суха мая - 1 пакет
  • брашно - 600 г
  • сирене - 200 г
  • олио - за намазване
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
  • семена - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тава сипваме брашното и оформяме кладенче. Активира се маята, като се разбърква в хладка вода заедно със захарта и след 10 минути се сипва в брашното.

Прибавяме прясно мляко, сол, олио, яйцата и замесваме средно меко тесто. Покрива се с кърпа и оставяме на топло да втаса 40 минути.

Готовото тесто се разделя на 8 части. Седем от тях се сплескват и в средата поставяме натрошено сирене. Оформят се топчета и редим в тава върху хартия за печене.Осмото топче се разделя на две по малки части.

Точат се малки кръгли кори, поставяме една върху друга и се нарязва на 8 триъгълника.

Правим разрез в средата и всеки връх се промушва в разреза да се оформи листо, нареждаме между топките. Намазва се с разбит жълтък смесен с лъжица олио.

От тесто за декорация, замесено от вода, брашно и сол се изрязват снежинки. Залепват се отгоре и поръсваме семена.

Печем питката в загрята фурна на 180 градуса до златисто около 35 минути.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар