Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Заешко месо»Печен заек»Пълнен заек с кайма и ориз в гювеч

Пълнен заек с кайма и ориз в гювеч

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Ветеран
9384k7k6
Пълнен заек с кайма и ориз в гювеч
Снимка: Стоянка Русенова
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
240 мин.
Общо
270 мин.
Порции
4

Необходими продукти

  • заек - 1 бр.
  • ориз - 1 ч.ч.
  • кайма - 300 - 400 г
  • черен пипер
  • червен пипер
  • кимион
  • сол
  • гъби - 100 - 200 г
  • олио
  • масло
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Запържваме ориза с заедно с каймата, като добавяме черния пипер, червения пипер, солта, малко кимион и гъбите. Измиваме си добре заека и го подсушаваме.

Когато плънката стане готова оставяме малко да изстине и започваме да пълним изчистения вече заек.

Заека не го пълним много, а оставяме да има малко място, защото след като се надуе оризът, ще се запълне самото коремче.

Зашиваме корема или с помощта на клечки за зъби закрепваме двете страни, така че оризът да не излезе.

Намазваме го с разтопеното масло и червения пипер.

В гювеч, който предварително сме намазнили, поставяме заека. Изсипваме 1 ч.ч. вода и поставяме във фурната.

Ако ви остане от плънката можете да поставите в гювеча.

Оставяме да се пече на 160-180 градуса за около 4-5 часа. Поднасяме пълнения заек с гарнитура по избор.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: