Начин на приготвяне
Лукът се нарязва на дребно и се задушава в растителното масло. Прибавя се оризът и се пържи, докато добие стъклен вид.
Изцежда се сокът от консервата и се разрежда с виното и толкова вода, че течността да стане 2 ½ чаени чаши.
Доматите се разрязват на половинки и внимателно се отделя вътрешността им, която се прибавя към ориза заедно с разредения сок от консервата.
Сместа се оставя на тих огън, докато оризът попие в течността, изсипва се в тавичка, заглажда се и се наръсва с черен пипер.
Отгоре се поставят половинките от доматите с отвора нагоре и във всяка от тях се поставя по малко захар, сол и канела.
Ястието се наръсва със ситно нарязаните керевизени листа и тук там се слагат парченца от маслото. Пече се в умерено загрята фурна около 20 мин. След това нашият ориз на фурна е готов!