Начин на приготвяне
Обезкостеният свински джолан се нарязва на по-едри парчета.
Оризът се измива и накисва в студена вода.
Месото се слага в студена вода заедно с нарязаните на едро една глава лук и морков, дафинов лист, малко сол и зърната черен пипер.
Месото се сварява, като периодично се отпенва. Щом се свари, месото се изважда и нарязва на по-малки парчета, а бульонът се прецежда и запазва.
В тиган в загрято олио се запържват за кратко ситно нарязаната останала глава кромид лук, пресен лук, чесън, моркови и стръковете целина. След няколко минути се добавя и отцеденият от водата ориз, запържва се за 3-4 мин, като се разбърква.
Добавят се обелените и нарязани на ситно домати, лъжичка кафява захар и подправки на вкус (черен пипер, босилек, мащерка). Постепенно се наливат 2.5 чаени чаши от бульона. Оставя се още няколко минути на котлона, докато оризът поеме течността.
След това всичко се прехвърля в тавичка, отгоре се нарежда свареното свинско месо.
Пече се свинското с ориз в средата на предварително загрята фурна на 160-180°C до готовност (около 20 минути).
След изваждане тавата се завива с алуминиево фолио или хартия за печене за около 10 минути, за да се запази печеният ориз сочен.
Добър апетит!