Начин на приготвяне
Нарежете тиквичките на шайби с дебелина 1 см, наредете ги в тава и полейте с малко зехтин. Посолете ги на вкус и поставете тавата в предварително нагрята на 200 градуса фурна до лек загар.
Нарежете почистените лук и чесън на ситно, запържете за кратко в малко олио. Добавете много добре измития и прецеден от водата ориз, запържете отново за кратко.
Налейте 750 мл вода и варите до готовност на ориза. Премахнете тенджерата от котлона и в него прибавете нарязания на ситно копър, черен пипер на вкус, крема сиренето и яйцата, разбъркайте до еднородна смес, посолете на вкус.
Обелете и нарежете доматите на тънки шайби. Започнете да редите ястието с тиквички в подмазана с малко зехтин тава, като редувате ориз, тиквички, домати и отново ориз, тиквички, домати.
Полейте мусаката с тиквички с малко зехтин и поставете тавата в предварително нагрята на 200 градуса фурна за около 25 минути.
След което извадете тавата от фурната и настържете кашкавала отгоре равномерно, върнете тавата, за да се допече до лек загар на кашкавала тиквичките с ориз и домати на фурна.