ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Ориз на Фурна»Консервирани домати с ориз на фурна

Консервирани домати с ориз на фурна

Марио НиколовМарио Николов
Новак
447840324
11/12/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • домати - ½ буркан, консервирани. белени
  • ориз - ч.ч.
  • растително масло - 4 с.л.
  • краве масло - 20 г
  • лук - 2 - 3 глави
  • керевиз
  • черен пипер
  • канела
  • захар
  • червено вино - ½ ч.ч.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът се нарязва на дребно и се задушава в растителното масло. Прибавя се оризът и се пържи, докато добие стъклен вид.

Изцежда се сокът от консервата и се разрежда с виното и толкова вода, че течността да стане 2 ½ чаени чаши.

Доматите се разрязват на половинки и внимателно се отделя вътрешността им, която се прибавя към ориза заедно с разредения сок от консервата.

Сместа се оставя на тих огън, докато оризът попие в течността, изсипва се в тавичка, заглажда се и се наръсва с черен пипер.

Отгоре се поставят половинките от доматите с отвора нагоре и във всяка от тях се поставя по малко захар, сол и канела.

Ястието се наръсва със ситно нарязаните керевизени листа и тук там се слагат парченца от маслото. Пече се в умерено загрята фурна около 20 мин. След това нашият ориз на фурна е готов!

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: