Лапад с ориз на фурна

Илияна ДимоваИлияна Димова
Копирайтър
148572563210
Лапад с ориз на фурна
Снимка: Илияна Димова
9 / 10
29/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
3

Необходими Продукти

  • лапад - 200 г пресен
  • ориз - 2 к.ч.
  • олио - 1/2 к.ч.
  • лук - 1 бр
  • чесън - 1 скилидка
  • черен пипер
  • зеленчуков бульон - 1 кубче
  • червен пипер - 1/2 к.л.
  • краве масло - 20 г
  • джоджен
  • Заливка
  • яйца - 1 бр.
  • кисело мляко - 1 к.ч.
  • брашно - 1 ч.л.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме хубаво листата лапад. Почистваме от средните жилки. Слагаме почистените листа в тенджерка, наливаме вода, сипваме сол (1 к.л.) и слагаме да заври.

Като заври водата и листата си променят цвета, изливаме в голяма цедка и отцеждаме листата. В подходящ съд, наливаме олио (1/2 к.ч.) и слагаме да се запържат нарязаните ситно лук и скилидка чесън.

Ръсваме черен пипер на вкус, червен пипер (1/2 к.л.) и слагаме бланширания лапад. Разбъркваме и прибавяме измит в няколко води ориз (2 к.ч.) и натрошен зеленчуков бульон (1 кубче) . Наливаме топла вода (3-4 ч.ч.) .

Слагаме краве масло (20 г.) и джоджен на вкус. Варим, докато оризът омекне и поеме водата и тогава пресипваме в тавичка. В купичка разбиваме яйце (1 бр.) с кисело мляко (1 к.ч.) , сол на вкус и брашно (1 ч.л.).

Разбъркваме и заливаме лапада и ориза. Печем запеканката във фурна с горно нагряване до готовност на заливката.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: