Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Запеканки»Ориз с воденички и лапад на фурна

Ориз с воденички и лапад на фурна

Ориз с воденички и лапад на фурна
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
130 мин.
Порции
12

Необходими продукти

  • пилешки бутчета - 2 броя
  • пилешки воденички - 1 тарелка
  • ориз - 1 купа
  • лапад - 30 свежи листа
  • олио - 1 к.ч.
  • зелен лук - 1 връзка
  • джоджен - 5 пресни стръка
  • гъби - 1 буркан
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • магданоз - 3 стръка
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бланширайте лапада във вряща вода за кратко - трябва само да промени цвета си. Отцедете го добре от течността.

Извадете гъбите от консервата, измийте добре ориза, пресния лук нарежете.

Сварете воденичките и пилешките бутчета в подсолена вода със зърна пипер и два дафинови листа до готовност, след това ги наситнете. Запазете една купа от бульона на варенето.

Сипете олио в голяма тенджера и задушете зеления лук. Щом поомекне, сипете ориза и гъбите. Гответе докато оризът промени цвета си.

Овкусете продуктите с червен пипер и налейте гореща вода и прецедения пилешки бульон.

Добавете нарязан магданоз и джоджен, поръсете с лъжичка сол.

Прехвърлете запържения ориз в голяма тава за печене. Добавете воденичките с пилешкото месо, както и бланширания лапад. Налейте гореща вода, колкото да се покрият продуктите.

Загрейте фурната на 180 градуса. Печете запеканката около 40-50 минути или докато оризът е напълно готов.

Оризът с воденички и лапад на фурна е много вкусен.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: