Начин на приготвяне
Бланширайте лапада във вряща вода за кратко - трябва само да промени цвета си. Отцедете го добре от течността.
Извадете гъбите от консервата, измийте добре ориза, пресния лук нарежете.
Сварете воденичките и пилешките бутчета в подсолена вода със зърна пипер и два дафинови листа до готовност, след това ги наситнете. Запазете една купа от бульона на варенето.
Сипете олио в голяма тенджера и задушете зеления лук. Щом поомекне, сипете ориза и гъбите. Гответе докато оризът промени цвета си.
Овкусете продуктите с червен пипер и налейте гореща вода и прецедения пилешки бульон.
Добавете нарязан магданоз и джоджен, поръсете с лъжичка сол.
Прехвърлете запържения ориз в голяма тава за печене. Добавете воденичките с пилешкото месо, както и бланширания лапад. Налейте гореща вода, колкото да се покрият продуктите.
Загрейте фурната на 180 градуса. Печете запеканката около 40-50 минути или докато оризът е напълно готов.
Оризът с воденички и лапад на фурна е много вкусен.